Vibram FiveFingers

Vibram FiveFingers – the barefoot feeling. CrossFit handler om funksjonell trening, og hva er mer funskjonelt enn å fungere slik du ble født, altså barføtt? Det er allikevel ikke alle som vil ta en joggetur på grus barføtt (jeg er en av dem) eller ha 10 svette mannfolk skal springe barføtt inne på er CrossFit senter. Det er her FiveFingers kommer inn i bildet og lar deg ha barføtt følelsen i “sko”.
 


Velegnet til CrossFit
I FiveFingers får man en frihetsfølelse som man ikke får i vanlige sko, i tillegg får man aktivert tærne på en helt annen måte enn om de er presset sammen i en sko. Grunnet den ikke eksistrende dempingen i helen blir man veldig stabil i kenbøy, olympiske løft osv. De er også ypperlige til å ta markløft i ettersom man da ikke ønsker noen form for hel. Vektløftersko er naturlig bedre til knebøy og oly, men de er ikke så gode å springe med eller ta box jump i – der fungrere FiverFingers veldig godt og de er derfor i toppen blant “all around” skoene.
 
En annen fordel er at man også “tvunget” til å springe naturlig, dvs ikke lande på helen. Om man prøve å springe POSE for økt effektivitet og mindre belastning så vil VFF hjelpe. For mer informasjon her sjekk ut POSE metoden eller boka “Born to Run”. Slik springing vil stimulere leggene på en helt annen måte og en liten tur vil antagligvis gi deg “gangsperr” i flere dager!
 

Det finnes også flere typer, vi har valgt KSO som er en mellomting. Det finnes grovere typer som passer for fjellturer og en enda mer “barefoot feeling” type som kun har skinn under, men som også kun er til innebruk. KOS gir deg uten tvil følelsen av å springe barføtt og den kan brukes både inne og ute. I 2011 kom det også ut en ny versjon rettet mot CrossFit – Komodo, den er noe grovere enn KSO og vi venter enda på å få testet den ut – men den ser kul ut!
 

Hvorfor FiveFingers?

Funksjonell trening – aktivering av tær, fot og legger på en helt annen måte
Mer stabil/ bedre tilegnte CrossFit øvelser enn joggesko
De er kule!
 

Hvor får man kjøpt FiveFingers?

Barefootshoes.no

 
Barefootshoes.no er en norsk nettbutikk som spesialiserer seg på barføttsko – de har det største utvalget i Norge innen denne typen sko og de har også sammarbeid med flere CrossFit senter i Norge. Prisene er noe høyere enn hva man finner i USA etc., men husk at fra Norge blir det mindre frakt og ingen moms så differansen blir mye mindre.
 

 

Viktig å huske: økt bruken gradvis, slik at du rekker å vende deg til en slik type sko – ikke legg ut på en 10 km første dagen!. Anbefales på det sterkeste!
 

Christer på fjelltur i sine Vibram FiveFingers KSO

Om Admin

Admin er en fellesbruker for Christer og Einar å brukes når innlegget er skrevet av flere av oss eller i forbindelse med mer administrative poster.

11 Comments on “Vibram FiveFingers

 1. Har du et ønske om å bli støl i leggene? Test Vibram Five Fingers! Etter min første løpetur i Five Fingers og et forsøk på Pose teknikk har jeg vært støl i nesten en uke. FANTASTISK! Christer fikset et par til meg, som jeg fikk for noen uker siden. Etter at jeg fikk dem, har jeg brukt dem på nesten alle treninger og er stor fornøyd. Det er ikke det fineste jeg har i skapet, men de er utrolig behagelige å bruke.” Hate it or love it!” Veldig godt fornøyd!

 2. Digger mine FiveFingers! De er gjerne stygge, men de er ofte de beste “skoene” å bruke til CrossFit. Nå bruker jeg som regel FiveFingers eller Oly-sko, joggesko er ut.. hehe.

  Og de tar uten tvil godt på leggene! Hadde en tur på stranda sist uke, 25 min joggetur og jeg hadde gangsperr i 5-6 dager etterpå!

 3. hehe, har hatt VFF i noen år. Vi sprang en 5k på betong i jula, var støl i en uke etterpå. Enig i at det er greit å starte forsiktig. Fikk de nye Trek Tex i begynnelsen av januar. Tykkere såle og 2mm neopren. Bruker de ute i minusgrader. Perfekt for vårt nordlige klima.

 4. hehe, høres bra ut Rune! går det bra med nye senteret??
  gleder meg til CF football cert!

 5. Hvordan er størrelsen på KSOene? Jeg bruker normalt 43 i sko, men ut ifra tabellen på VFFs hjemmesider skal jeg ha 41 i KSO. Synes det høres fryktelig lite ut.. Tenkte jeg skulle høre med dere som bruker dem, for det er surt å bestille feil!

  Forøvrig en veldig bra blogg dere har gående! Gir god motivasjon for egen trening å lese og se videoklipp. Har gått til anskaffelse av flere av gjenstandene dere har på utstyrslisten allerede :) Stå på!

 6. Hei Øyvind! Kult å se at du følger med på bloggen og at du finner infoen her nytting, det er kjekt å lese! :)
   
  Når det gjelder størrelser så har jeg 42 i VFF, mens bruker 43-43,5 i sko ellers. Vet også at Einar gikk ned 1 str på VFF i forhold til vanlig. De skal jo sitte tett. Er ganske sikker på at jeg følge tabellen på deres sider, men endte altså opp med 42.
   
  Hvor trener du?

 7. Trener med gjengen på CrossFit Oslo. Er fremdeles ganske fersk i CrossFit-verdenen, men liker det bare bedre og bedre! Keep up the good work, blir spennende å se hvordan det går med dere begge to i sectionals. Lykke til!

 8. Kult! Takk for det, vi får se hvordand et går ja – Einar er først ut allerede i morgen!

 9. Fint å lese alle kommentarer – jeg har brukt Feelmax Panka minimalistik sko (1 mm såle) snart et år til trening (CST) og løping. For å løpe barbeint (eller nærmeste) – og som mange ovenpå har funnet det ut – skal det starte FORSIKTIG og GRADVIS. Jeg tror at kan nesten si at starte med barfotløping kan sammenlignes for å springe marathon uten å trene!!!
  Vi har jo hatt våre muskler/ligamenter beskyttet og inaktive inne på skoene fleste delen vårt liv (uansett at alle blir født barbeint)… det kan ikke forventes at det tåler stort belasting med det første.

 10. Hei,jeg har tenkt en stund på å skaffe meg fivefingers, men lurer på hvor jeg skal bestille.
  På fivefinger europe står det at de bare sender til ” eu residents”, vil dette si at jeg ikke kan bestille derfra?

  Takker på forhånd Henrik

 11. Hei Henrik! Sjekk ut: http://barefootshoes.no/
   
  Det er en relativ ny side som selger VFF her i Norge – de har også vår-salg akkurat nå så prisene er ganske bra =)