Starte en CrossFit box?

I dag er det 11 bokser i Norge – sjekk ut denne linken for mer info om dem – og vi har tidligere “spådd” at det vil komme flere nye bokser i Norge i 2012. Men man trenger jo virkelig ikke være en spåmann for å kunne si noen sånt. Utviklingen tilsier det, og det er flere byer/områder med mye folk som enda mangler CrossFit fullstendig, eller kun har én box. Mange lurer på hva som kreves for å starte opp en liten boks selv, så her kommer det nødvendige + noen tips.
 

Lei av at det kun finnes et “Globo Gym” der du bor? Start opp din egen box!

Det formelle først

CrossFit er et varemerke, det eies av et selskap CrossFit Inc og de skal ha penger for at DU skal få lov til å drive et CrossFit senter. Er du CF L-1 trener kan du drive med “CF PT timer”, men skal du ha et senter så gjelder følgende:
– Minst én person med godkjent Level 1 Certificate Course
— Denne koster $1000 og du må stå en multiple choice test med 80% eller mer korrekt av 45 spm
— Se www.crossfit.com for en oversikt over når neste kurs er. Oversikten finnes på høyre side. KUN de som står listet her er gyldig kurs for å bli Level 1.
– Betale Affiliate Fee, $3000 i året
– Ha en nettside som promoterer boxen din, den må inneholde link til CrossFit Journal
 
Sjekk ut denne linken for hvordan du søker om affiliation.
 
Da er du egentlig “good-to-go”, men her kommer litt tips om hvordan du kan komme i gang.
 

Utstyr og lokale

Neste steg etter å ha det formelle i orden er å få tak i et lokale og fikse utstyr. CrossFit er originalt et “garage-gym” konsept, sjekk ut denne linken “The Garage Gym” av sjefen selv for litt ideer. Så selv om det i dag er big-money involvert for mange og Reebok gjør sitt for å heve nivået på en del bokser så er det ingenting i veien for å starte en affiliate i en “boks”.
 
Lokalet
Et lagerlokale, eller en garasje er godt nok. Igjen, se på historien til f.eks CrossFit Bergen som startet utendørs og har hatt et lite og enkelt lokale i lange tider før de nå er i ferd med å utide til 1000 kvm! Her er ting du bør prioritere ved et senter:
– Solid gulv som du kan “droppe” vekter på
– Ikke ømfintlige/ ingen naboer (igjen for å kunne droppe)
– Høyt under taket (OHS, Muscle-ups, ropeclimb)
– Gode luftemuligheter
– Muligheter til å løpe ut
 
Hva man ikke trenger helt med det første
– Garderobe inkludert dusj (dyrt, og folk stiller opp uten!)
– Intern shop for salg av mat, klær ect.
– TV’er over tredemøllene (ok, den var useriøs – men du tok poenget?)
 

Eric from Norway – på besøk hos “Mike’s Gym”, kanskje den best kjente garasjen blandt CrossFittere?
 

Utstyr
Du trenger litt utstyr, men her handler det om å være litt taktisk og ikke kjøpe veldig dyre ting som få kan bruke dersom penger er et issue. Her kommer en liste med anbefalt utstyr til å starte med:
– Stenger og bumpers, dette er et MUST
– KBs – man kan gjøre masse forskjellig med disse og de er relativt billige
– Hoppetau
– Bokser til å hoppe på
– Pull-up rack
– Turnringer
 
Typiske ting du kan ungå i starten:
– Løpemøller, utrolig dyrt og “lite nyttig”!
– Romaskiner
– Manualer (heller KBs ettersom de brukes til flere ting innen CF)
– Annet fancy utstyr som prowler, yoke osv. (kult å ha, men ikke dersom det står på penga)
 

Hvor får du kjøpt utstyr?
Vi har en egen utstyrsside her som retter seg stort sett mot “personlig” utstyr, men sidene om Turn Ringer samt Hoppetau kan være greie å sjekke ut!
 
For et par år siden var det vanskelig å få tak i skikkelig utstyr til et CF gym, i dag er det ganske anderledels! Det er mange aktører på markede, men ikke alle leverer kvalitet. Her er de to som vi kun har hatt gode erfaringer med:
 
Mylna Performance – selger Eleiko stenger og planer. Bare en ting å si her – “The Eleiko Feeling”.
Rounge Europe – selger alt av CrossFit utrustning og sender også fra Europa (Finnland). MYE utvalg og solide greier!
 

“The Eleiko Feeling”. Man får hva man betaler for, men må betale en del også. MEN Eleiko har tidligere uttalt “We love CrossFit” så her er det muligheter for å gjøre en god deal med innkjøp av flere sett.
 

Utstyr du får gratis eller nesten gratis
– Dekk (lette og tunge), kan flippes, løftes osv.
– Slegger
– Sandsekker (lage selv)
– Bokser (kan snekres selv)
– Pull-up rack (sveises selv)
 
Det er kun kreativiteten som stopper deg! Det finnes masse som kan løftes og bæres på i naturen og nærmiljøet og som vil tilføre senteret ditt noe unikt samtidig som det ikke koster skjorta :)
 

Oppstarten – community

-Hjemmeside – du må ha en hjemmeside som en del av din affiliate. Start f.eks med en enkel wordpress blog og bygg opp rundt dette. CrossFit Norge er en wordpress side.
-Facebook – bruk facebook aktivt for å nå ut til medlemmer og potensielle medlemmer. Sosiale medier er viktige for markedsføring og dette begynner å bli godt kjent nå. Dette koster ikke mer enn litt tid og teknisk innsikt og det vil gi resultater!
— Det å legge ut bilder av medlemmer og event er ofte en stor suksess! Se f.eks på Facebook siden til CrossFit Bergen der de ofte legger ut bilder som er redigerte og inneholder inspirerende tekst/ slagord.
-Onramp – det kan være bra å ha et begynner kurs for nye medlemmer. Et onramp kurs vil hjelpe dem å komme i gang med CrossFit, samt å lære seg grunnleggende øvelser og naturlig progresjon. Nicki Violetti (konen til Rob Wolf) har lagt en onramp som er publisert i Preformance Menue. Ta en titt for mer inspirasjon. Onramp
-Folk digger å “bli sett”, få navnet sitt på en “Wall of Fame”, bilde på facebook, hilsen på veggen, bilde på nettsiden, film på youtube osv. Det krever litt av dere som dirver senteret, men det hjelper på å bygge et community. CrossFit Oslo har f.eks egen blogg på hjemmesiden og link til deres YouTube kanal. CrossFit Senteret Åsane er også et eksempel på noen med en aktiv blogg.
 
Hvorfor skal du høre på oss?
Du trenger jo ikke gjøre det :) Men vi har etterhvert en del erfaring, Christer har vært aktiv på CrossFit Centrum rett etter oppstarten der i 2009 – etter det var han i USA og fikk et godt inntrykk av hvordan det var på en av de første boxene i verden – CrossFit San Diego i tillegg til besøk av flere andre “kjente gyms” som Invictus og Brand X (CF Kids HQ). Hjemme i Norge startet han opp trening i Trondheim sammen med Markus og Christer-André, det miljøet har det nå blitt til CrossFit Trondhiem. Siste halvåret har han jobbet på CrossFit Oslo og fått vært med på oppstarten av hva som kanskje er Europas største affiliate.. Med andre ord er det alt fra “dugnads basert organisert trening” i Trondheim, til topnotch i USA og Norge.
 
Einar har vært med i CrossFit miljøet siden starten. Han har sett både bokser i Norge å Sverige starte og via sitt nettverk i Europa fått med seg utviklingen av miljøet. Siste halvåret har også Einar jobbet for CrossFit Oslo og vært med på oppstarten av dette store CrossFit senteret.
 
Kontakt oss – eller kontakt andre!
Dersom du har spørsmål eller trenger mer veileding kan du ta kontakt på følgende epost: post@unbroken.no
 
Det kan også være en god idé og ta kontakt med en eksisterende affiliater i landet for å få noen tips og triks. CrossFit Bergen og CrossFit Kristiansand er 2 eksempler på affiliates som er startet opp etter “garasje prinsippet” og gradvis vokst seg større. CrossFit Centrum og CrossFit Oslo er 2 eksempler på affiliates som startet med et stort senter, mye utstyr og mange timer på timeplanen. Folk i CrossFit miljøet er stort sett hyggelige folk som ønsker å hjelpe andre å komme i gang å øke interessen for CrossFit nasjonalt så ta kontakt med affiliates som ligner på den du selv tenker å starte opp :)

Om Admin

Admin er en fellesbruker for Christer og Einar å brukes når innlegget er skrevet av flere av oss eller i forbindelse med mer administrative poster.