Overdel

Overdelen. Ofte blir overdelen kastet av før en typisk metcon starter, men ikke alltid. Noen ganger er det bedre å ha en overdel på, og typen overdel som er best avhenger av både personlige preferanser og hvilken WOD vi står ovenfor. Denne posten er skrevet for de som er ute etter de små forskjellene, forskjeller som kan ha noe å si i konkurranse sammenheng, men ikke nødvendigvis for den vanlige treningen. Uansett vil den gi en oversikt over typer overdeler og fordeler/ulemper og når de passer best.
 

Bomull / syntetisk

Bomull gir bra friksjon, typisk bra for backsquat / frontsquat etc. men blir fort et hinder i overhead posisjoner, spesielt når trøya blir fuktig av svette. Syntetiske trøyer blir etter min mening (Christer) en mellomting som ikke er “best” til noe, men som funker helt greit. For å utdype: Syntetiske trøyer er ofte glattere enn bomull og derfor ikke å anbefale om man er ute etter friksjon – når man først da har på seg noe “glatt” kan det også godt inneholde kompresjon eller webbing..
 

Compression

Reebok, skins og 2XU, er bare noen av utallige leverandører som leverer copression gear, og vi har testet mye av produktene. Reebok trøyene har bra passform (man kan kjøpe samme størrelse som man har i vanlige klær, men de sitter så tight som de skal) og webbing på baksiden. Webbingen gjør at man får en bra holdning, og naturlig strammer opp kroppen. God bevegelsesfrihet, transporterer bort svette og holder kroppen passe varm. Vi har ikke fått testet long-sleeve og føler ikke den store kompresjons effekten.
 
Skins leverer ulike modeller og mine referanser går til compression, compression cold gear og CROM. Her måtte jeg (Einar) kjøpe størrelse S, etter som at jeg vil at det skal sitte tight, og M blir litt for stort med tanke på ønsket effekt. Ellers er det ikke så stor forskjell på compression og cold gear, bare at coldgear er litt bedre beregnet til utendørsbruk. Bevegelighet er bra, men her skiller CROM seg ut som den beste av skins produktene etter min mening. Den har en åpen hals, som gjør det behagelig selv under høy intensitet, og meget bra søm, som skaper stor bevegelsesfrihet. Eneste som eventuelt mangler her er en form for webbing, som gjør det enda litt mer tight og kanskje gir en ekstra %? Longsleeven gir også bra kompresjon på underarmer og man “føler” kompressjonen.
 
2XU leverer comression og elite compression. Teste utgave er elite compression, og her er det også viktig å gå ned en størrelse i forhold til normalen. Fra M til S for min del (Einar). Denne bekledningen fungerer utrolig bra både til trening og restitusjon, og på lange flyreiser er det fantastisk. Veldig behagelige, men kan bli tight dersom det er varmt og det blir høy intensitet.
 
Generellt om compression: Dersom det er for stramt kan det kjennes begrensende på økter med høy tempo. Derimot er det å ha noe tettsittende en fordel i øvelser som olympiskløft osv der man ikke ønsker å “hekte” baren i ei løs t-sjorte på veien opp.
 

Webbing

Adidas og Reebok er de to merkene vi har testet med webbing bakpå. Webbingen skal gi deg en bedre holdning og i tillegg hjelpe visse muskelslynger og dermed gi deg noen ekstra % ytelse. Jeg (Christer) merker utvilsomt webbingen når det kommer til holdning. Om skuldrene mine skil frem så bli jeg påminnet det og får dratt dem tilbake. I WOD sammenheng derimot kan jeg ikke si at jeg har merket noe ekstra “gain” fra webbing når det kommer til overdel – på bukser derimot hjelper det, men det vil vi skrive mer om i en post om underdeler.

Competition Pick

Competition pick er det valget vi mener er best for maksimal prestasjon, gjerne i en konkurranse sammenheng der man kjører flere WODs på én dag. Her faller valget på Skins longsleeve CROM.
 

 
Pluss
+ CROM = Bra sømmer for full ROM i overhead posisjoner osv.
+ Kompresjonen føles og den er longsleeve så den hjelper på sårt trengte underarmer
+ Stor og åpen hals, gir ikke “klaus” følelse ved intensive metcons (mocneck derimot = trang hals)
+ Tight-fit er bedre en loose-fit for mange øvelser (f.eks Olympiske løft)

Everyday Pick

Everyday pick er valget vi mener passer fint til stort sett alt og gjerne gir bedre trening enn competiton pick (tenk fivefingers i stedet for Oly sko), men ikke bedre resultater der og da! Her kommer naturlig også CROM skinsen godt ut, men når man ikke trenger kompresjon (noe man ikke har behov for i like stor grad når man kun kjører 1 WOD) så er det fler aktuelle overdeler. Reebok med webbing stikker her av med seieren ettersom webbingen vil “tvinge / påminde” deg til å opprettholde en god holdning før, under og etter økta. Du vil altså kunne komme ut med en bedre holdning i lengden – og ellers er den digg! =)
 

 
Pluss
+ Presser deg til å ha en bedre holdning
+ Føles bra på kroppen og er ikke i veien for noe
 

Om Christer

Christer Idland er utdannet Siviningeniør ved NTNU i Trondheim og har drevet med CrossFit siden sommeren 2008. Konkurranseinnstinktet har alltid vært på plass, og Christer har blitt beste nordmann i CrossFit Open (Sectionals) og Regionals både i 2010, 2011, 2012 og 2013. Les mer om Christers satsning her..