Magnesium / kalk

Magnesium, ofte bare Chalk (eller kalk) er en enkel liten ting alle som løfter tungt har brukt for. Enkelt og greit. Magnesium brukes i hendene for å trøke dem ut å gi et godt og stabilt grep. Dette brukes i hovedsak på de olympiske løftene og i ring-trening. Men også i andre sammenhenger som pull-ups eller KB swings kan det være greit å ha et ekstra solid grep.
 
Alle CrossFit gyms med litt respekt for seg selv har en bøtte eller et fancy Eleiko magnesium og harpiks stativ. Harpiks ble vistnok brukt under skoene for å ikke skli, jeg personlig (Christer) har ingen erfaring med det. Men Eleiko selger altså enda harpisk “trays” så hvorfor ikke? Skulle treningssenteret ditt derimot ikke ha noe magnesium liggene er det nermest et must at du har det selv. Selv når senteret har felles megnesium, så er det greit å kunne ha sitt eget liggende ved det utstyret du bruker for en “quick fix” når det trengs.
 
magneisum
Eleiko stativ og magnesium klosser.

 
Selv foretrekker vi magnesium i “klosse form” som vist på bilde over, det søler ikke så mye og det er enkelt å gni klossen i hendene. Den har også den fordelen at den kan brukes til å “tegne” med på gulvet om man skulle ha behov for å sette noen streker el. på gulvet. Et annet helt OK alternativ er den type kalk som klatrer bruker, den kommer ofte i pulverform og er derfor litt mer uhamselig, men til gjengjeld lettere å få tak i.
 
Flytende magnesium selges også i klatrebutikker og er et godt alternativ. Det blir ofte sittende ekstra godt på og er da fordelaktig og bruke før metcons (spesielt i konkurranse sammenheng) da du ikke ønsker å bruke ekstra tid i kalk-bøtta etterhvert som kalken slites av.
 

Hvorfor magnesium?

Gir deg et godt og stabilt grep
Du skal svette mye og løfte tungt –> så du trenger et godt grep!
 

Hvor får man kjøpt magnesium?

Grippy (som på bildet) selges på e-bay UK
Klosser selges i noen “løfte sjapper”
Løs og flytende kalk selges i alle store frilufts/ klatre butikker
 
Jeg (Christer) kjøpte selv min første magnesium kloss på Kalibergym’s butikk i Trondheim. Så oppsøk gjerne seriøse “løfte plasser”, olympisk-løft klubber eller enkelt og greit ta turen inn på e-bay. Varene kommer kjapt fra UK.
 

Om Christer

Christer Idland er utdannet Siviningeniør ved NTNU i Trondheim og har drevet med CrossFit siden sommeren 2008. Konkurranseinnstinktet har alltid vært på plass, og Christer har blitt beste nordmann i CrossFit Open (Sectionals) og Regionals både i 2010, 2011, 2012 og 2013. Les mer om Christers satsning her..