Fordeler og ulemper med korn og melkeprodukter?

Først vil jeg takke Inger Larsen for at vi får poste denne bachelor oppgaven her på CrossFit Norge. Som en avsluttende del av sin bachelor i nutrisjon fra Karolinska Institutet i Stockholm, valgte Inger å skrive sin oppgave om fordeler og ulemper med korn og meieriprodukter i et paleolistisk kosthold. Det resulterte i en meget bra artikkel, som jeg anbefaler dere alle til å lese. Oppgaven har følgende tittel:
 
“Paleolithic diet principles: what are the nutritional advantages and disadvantages when consuming cereal grains and dairy products?”


I denne artikkelen ser forfatteren på fordeler og ulemper med å konsumere korn og melkeprodukter, med utgangspunkt i en paleolistisk vinkling. Hun har gjort en litteratur ganskning og når man gjør en slik type studie må man alltid vurdere vitenskap opp mot hverandre når man ser på fordeler og ulemper. Forfatteren frem mange viktige poeng om korn og meieri produkter, som er interessant lesing både om man er for eller mot et paleo kosthold. Last ned hele oppgaven her.
 
Abstract
We are people of the 21st century, but genetically we remain citizens of the Paleolithic era. To consume a diet more in concordance with our evolutionary legacy is suggested to have beneficial health effects. The agricultural revolution introduced major dietary changes including cereal grains and milk, and the aim of this work is to discuss the nutritional advantages and disadvantages with consumption of these products. Man is dependent upon grains for the majority of food supply, and research show that consumption of whole grains can lower the risk of chronic diseases. However, cereal grains also present disadvantages such as antinutrients in whole grains that can alter the absorption of valuable minerals, as well as elevated risk for insulin resistance, diabetes type 2, obesity, high blood pressure and cardiovascular disease with consumption of refined grains. Cows milk is a good source for protein, B-vitamins, iodine, calcium and enzymes that play important roles in the body. Concerns with dairy consumption are the loss of nutrients by pasteurization and homogenization as well as additive in milks. A hypothesis is also presented where IGF-1 is suggested to be the link between milk consumption and many Western diseases. To sum up, there are both advantages and disadvantages with consumption of cereal grains and milk, and it is obvious that there is absolutely no food that is good for everyone. In addition, it is a fact that almost any food can be harmful if presented in large enough amounts.
 
Konklusjonen i artikkelen er at det både finnes fordeler og ulemper med korn og meieriprodukter, og en slik konkulsjon er meget politisk korrekt, og riktig med tanke på man skal vurdere all vitenskap som finnes opp mot hverandre.Hva forfatterens egen mening er, håper jeg vi kan få som en kommentar til posten. Jeg anbefaler virkelig folk å lese denne artikkelen, og håper at den faller i smak.
 

Om Einar

Einar er utdannet Naprapat ved Naprapathögskolan i Stocholm. Han er én av to CrossFit Level II instruktører i Norge og har dreved med CrossFit siden vinteren 2008. Les mer om Einar her.

One Comment on “Fordeler og ulemper med korn og melkeprodukter?

  1. Jeg har lest gjennom artikkelen, og har litt litt erfaring med temaet fra Robb Wolf’s bok og podcast og andre bøker (Lights Out, Vegetarian Myth, + litt biokjemi) i tillegg til egen prøving og feiling med kostholdet det siste året. Jeg er ingen ekspert, men jeg likte en god del av vurderingene som ble gjort, for meg så de grundige ut, mange gode poenger kom frem Synes allikevel at noen av de negative konsekvensene med korn ikke ble tatt alvorlig nok, kan for eksempel ikke si meg enig i at gluten er bra for noen…

    Må si jeg savnet litt mer krutt i konklusjonen, og ikke bare at det er individuelt for hver enkelt. Det finnes noen generelle regler som for eksempel at gluten er dårlig for alle, og at folk generelt tjener på å spise skikkelige råvarer og ikke prosessert mat.

    Uansett veldig bra at temaet blir tatt opp og diskutert, og flott at artikkelen blir publisert for alle :)