CrossFit Rygge “No Comfort Gym”

For ikke lenge siden åpnet Norges første militære affiliate! CrossFit The Royal Danish Life Guards i Danmark var den første militære affiliaten i Europa – de var host for Fit As Fu*k 2010, senere kom det en affiliate og to i Tyskland og nå er også Norge med. Vi tar en nærmere titt på historien og folka bak CrossFit Rygge. Her snakker vi ekte garasje-gym og skikkelig innsats!
 

Kjappe fakta

Navn: CrossFit Rygge, også kjent som NGC = “No Comfort Gym”
Startet: våren 2010, offisielt en affiliate 4. november 2011
By: Rygge (Moss)
Aktive CrossFit-medlemmer: rundt 500 per år
Grunnleggere: Yngve Torjussen og Petter Fet
Annet: Første militær og non-profit CrossFit affiliaten i Norge (eneste per 2011)
 

 

Historien til CrossFit Rygge

Yngves historie del 1: For min del startet det så smått i 2007, hvor Christian Ytterbøl (nå hovedtrener på CrossFit Oslo) tipset meg om at det fantes en side som het CrossFit, hvor det var treningsopplegg på nett som var superbra. Var litt til og fra på dette i et par år og kom skikkelig i gang etter at jeg kom til Rygge. Jeg ble godt kjent med Rune Lind (les mer om historien til CF i Norge og Rune på denne siden) på et nærkampkurs høsten 2008, og fikk han til å komme ned til Rygge for å kjøre et innføringskurs i CrossFit for oss på Rygge i 2009. Vi har siden den gang sakte men sikkert bygget opp gymmen vår med mer eller mindre stabil trening fra en 2-3 ildsjeler.
 
Petters historie: Hvis jeg ikke husker helt feil, så oppdaget jeg og noen tidligere kollegaer CrossFit vinteren 2006. Vi brukte vel egentlig CrossFit øktene lenge kun som «krydder» til den andre treningen som ble bedrevet på den tiden. Fra 2008 fylte garasjen min seg sakte opp med lastebildekk, slegger, turnringer, sandsekker og kettlebells. I perioden frem til jeg flyttet fra Nord-Norge igjen ble den flittig brukt som som gym av en liten dedikert gjeng. Høsten 2010 begynte jeg å jobbe på Rygge sammen med Yngve, og ble introdusert til hans «No Comfort Gym». Våren 2011 tok jeg CF Level 1 Cert i København, og drifter nå det meste av treningen hos oss på CrossFit Rygge.
 
Yngves historie del 2: Gymmen er blitt til ved at jeg har kranglet meg plass i en gammel vedlikeholdshall (på flypbasen på Rygge, Force Protection Squadron i 137 LV), tryglet meg til en del «left-over» utstyr fra idrettskontoret, hatt en assistent med «sveiselappen» til å lage Pull Up -stativ og til slutt fått en del utstyr når vi har hatt penger til overs på slutten av året. Gymmen er i så måte en skikkelig garage-gym, godt utstyrt og med lite Gucci-preg. Gymmen er i stadig utvikling, og driftes på dugnad.
 
Vi kom skikkelig i gang høsten 2010. Da fikk vi det siste utstyret på plass. Jeg hadde vært på Cert i Stockholm og vi luftet ideen om å bli affiliates til med CF HQ. Dette har kommet sakte, men sikkert på plass, og vi ble linket opp her i høst. (Siden vi er litt på steinaldernivå med disse EDB-greiene, har det tatt rimelig lang tid å lage sin egen nettside for å si det sånn).

Hvem kan trene her?

Hos oss er alle som kommer seg inn på flybasen hjertelig velkomne til å trene.
Vi kjører stort sett treninger hver morgen for oss selv, og de som måtte ønske å hive seg med på morgenen. I tillegg trener vi soldater, befalselever og offiserer vi har inne på diverse kurs. Vi kjører blant annet 4 soldatkurs i året, som varer i en måned hver, med inntil 120 soldater per kurs. Sånn sett har vi ganske høye medlemstall (siden de ikke har noe valg om å delta på CrossFit treningen eller ei). Gjennom en periode på 4 uker med 3-4 økter i uka, eksponeres opp til 500 personer for CrossFit hvert år gjennom avdelingen vår.
 

 
Gruppene vi trener er relativt store, så vi baserer oss mye på kroppsvektøvelser og andre mindre tekniske øvelser med improvisert utstyr. Vi har hentet mye nyttig inspirasjon fra «AOFP/CrossFit Austere Program» når det gjelder fleksibilitet og minimale behov for dyrt treningsutstyr.Det er i tillegg stort spenn i den fysiske formen til soldatene som er på kurs hos oss, noe som krever fornuftig skalering av øktene. Dette har vi fått veldig gode tilbakemeldinger på fra soldatene – også fra de som kanskje trives bedre foran dataskjermen, enn med jernkuler dinglende mellom beina. Alle får mestre treningen på sitt eget nivå, men alle er like slitne etter WODene, ut i fra egne fysiske forutsetninger.

Hvorfor CrossFit i militæret?

For folk i Forsvaret er det spesielt to ting som gjør CrossFit svært aktuelt.
Det er “spot on” i forhold til funksjonen vi har i jobbsammenheng. Ikke minst det er tidsbesparende. Jeg mener dette er en av de aller viktigste fordelene med CrossFit. Særlig i enn hektisk militær hverdag med konstant variert innhold, og det ufravikelige faktum at god fysikk er en av de viktigste faktorene som påvirker overlevelsesevnen og viljen din, i ekstreme situasjoner. Er du eksponert for CrossFit, vet hvordan dette kan trenes, har du ikke lenger noen unnskyldning med at “jeg har ikke tid til å trene…. “. Kutt en kaffepause og kjør en «Tabata» eller «Fran», så er du i mål med dagens økt…. Sist, men ikke minst. Det er karakterbyggende. Soldater skal akseptere ubehag og le av melkesyre. Dette er i så måte et godt instrument sammen med nærkamptrening, til å trene opp soldater i skikkelig «mindset».
 

Kontaktinformasjon

Webside: CrossFit Rygge
E-post: yngvetorjussen@me.com / pett-fet@online.no
Annet: FISBasis (for de som har tilgang der)
Adresse: X-Hall, Flyplassveien 300, 1580 Rygge
 

Sertifiserte trenere

På nåværende tidspunkt har CrossFit Rygge to sertifiserte trenere – Yngve og Petter som begge er CF L-1. I tillegg har de hendholdvis KBs og CF Endurance.

 
[Denne informasjonen ble sist oppdatert 13. desember 2011]  

Om Admin

Admin er en fellesbruker for Christer og Einar å brukes når innlegget er skrevet av flere av oss eller i forbindelse med mer administrative poster.

3 Comments on “CrossFit Rygge “No Comfort Gym”

  1. Pingback: Året som har vært – og spådommer for 2012! : CrossFit-Norge

  2. Hello my name is Maciej and I have benn interested in crossfit as a alternative to gym for a long time now.
    Is there any way to contact You and join the team,its been a while since I had a propher workout and it feels like my body and soul needs it,thanks for any info,all the best.

  3. Hi Maciej,
    I don´t think you are allowed to workout at Rygge if your not a part of the military.
    Where are you living? Maybe there is another box in your area?