CrossFit Lingo, en kjapp oversikt!

Som mange andre spesialfelt har CrossFit sine egne ord, uttrykk og akronymer. Altså det finnes CrossFit lingo eller sjargong. Dette er kanskje noe av det mest uforståelige for nybegynnere som dukker opp på en CrossFit box og ikke forstår noe av det som står på white boarden eller hva instruktøren sier. Vi vil gå igjennom disse ordene og uttrykkene i flere poster, hvert med sitt “tema”. Disse posten er ment som oppslagsverk / hjelp for de som er nye til “sporten”, samtidig som det kan være morsom lesning for de av oss som har vært i gamet lenge, men ikke er helt sikre på hva alt betyr eller hvor det kommer fra 😉
 


Denne posten vil gi en kjapp oversikt over flere av de mest brukte ordene og uttrykkene i CrossFit sammenheng, i tillegg vil den linke til andre poster som går litt mer i dybden på hvert enkelt tema.
 
Typiske ord og uttrykk

  • CF = CrossFit. Dette burde være ganske så selvsagt!
  • X-Fit = nickname for CrossFit. Amerikanere er late, har du noen gang sett “Ped-Xing” på et skilt i USA? Det betyr “pedestrian crossing.”, X brukes altså ofte som “cross” og dermed xfit. Desverre har Elixia startet en klasse som heter X-Fit og som skaper en del (bevisst) forvirring mellom CrossFit og X-Fit..
  • WU = Warm-up. Oppvarmingen
  • CFWU = CrossFit Warm-up, den offisielle. Vi snakker om den med 3 runder av dips, pull-ups, samson stretch, back extension osv. Du finner den på www.crossfit.com
  • The Girls = De originale benchmark WODene som har jentenavn, den mest kjent er selvfølgelig “Fran”
  • The Heroes = Nyere benchmark WODs, hver “hero” WOD er oppkallt etter en CrossFitter som har dødd i strid (militær, politi, CIA osv)
  • Box = Et CrossFit gym eller senter, de gode gamle var ofte bare en garasje/lagerhall og derav navnet “box”
  • Goat = Geita de! Ikke dyret, men en øvelse. Det er den øvelsen du aller minst ønsker å se i en WOD, den du er dårligst på. Og med andre ord, den du må jobbe mest med. Sjekk ut denne posten Face Your Goats!
  • Paleo = Steinalder kosthold. Kostholdet som blir “pushet” av CrossFit og som veldig mange personer fra verdenseliten til mannen i gata har opplevd gode resultater med. Sjekk ut denne posten LCHF vs. Paleo for å få en intro
  • The Zone = en diett laget av Barry Sears som fremdeles er del av CrossFit Level 1 sertifiseringen, men som er i ferd med å bli mer å mer faset ut ettersom Paleo viser seg å gi best resultater. Sjekk ut In the Zone, part 1 for å lese om når jeg og Christer-André startet med en “paleo inspirert Zone”.

 
Se her for mer utfyllende poster:
Del 1: Hva er en WOD? Og hvordan beskrives den? Se CrossFit Lingo – pt. 1 WOD beskrivelse
 
Det vil komme mer ord og uttrykk og flere poster etterhvert – så stay tuned!

Om Christer

Christer Idland er utdannet Siviningeniør ved NTNU i Trondheim og har drevet med CrossFit siden sommeren 2008. Konkurranseinnstinktet har alltid vært på plass, og Christer har blitt beste nordmann i CrossFit Open (Sectionals) og Regionals både i 2010, 2011, 2012 og 2013. Les mer om Christers satsning her..