CrossFit i Norge

 

Historie

Når Crossfit først “kom til landet” er usikkert, men Norges første affiliate, Crossfit Bodø, ble startet i Bodø i 2007 med Rune Lind og Elisabeth Holmstrøm som landets (antatt) to eneste sertifiserte CrossFit-instruktører. Lenge før det trente folk etter mainpage programet på forskjellige treningssenter og i garagegym over store deler av landet (ref. Rune Lind).
 

 

CrossFit Bodø var, og er fremdeles et kampsoprtsenter som i tillegg har utvidet med CrossFit. CrossFit fikk tidlig et godt samarbeid med kampsportmiljøet og da spessielt IKMF Krav Maga miljøet. Der så man at denne allsidig treningen var nettopp den type fysik trening som realistisk selvforsvar og MMA trenger. I dag er også 3 av 9 norske affilierte CrossFit senter også IKMF klubber. CrossFit spredde seg også fort til forsvaret der flere Krav Maga instruktører tok systemet med tilbake til diverse avdelinger og elitestyrker. Flere steder i landet mest dekorerte enheter fra ulandet sitter det nå sertfiserte CrossFit instruktører.
 
Interessen og informasjonen om CrossFit har økt enormt siden 2007, men det andre senteret i Norge ble faktisk ikke offesielt åpnet før August 2009. Det var Black Box Gym Crossfit som også er et Krav Maga treningssenter. Dette blir drevet av to CrossFit level 1 instruktører, Trond Wetter og Maciej Alwin. Norges første dedikerte CrossFit-senter ble åpnet i Sandnes 21. September 2009 og har fått navnet Crossfit Centrum. Drives av Jøran Vaule sammen med flere andre sertifiserte level 1 trenere.
 
Bergen fikk sitt første senter i 2010 og det andre åpnet i 2011 – Bergen ble da den andre byen i Norge etter Oslo som har 2 affiliates. Her har vi et reskt voksende miljø og mange aktive medlemmer. Andelen personer som trener CrossFit i Norge i 2011 et betydlig mye større enn de tidligere årene noe som også vises igjen ved deltagelse i CrossFit Games Open 2011 hvor 5 nordmenn kvalifiserte seg samt 1 lag – mange flere deltok! Både i verden, Europa, Skandinavia og Norge øker antall trenere, boxer og aktiver CrossFittere. Norge ligger enda litt bak, med tanke på interesse, dersom man sammenligner med andre land som Danmak og Sverige. Snart sprekke bobblen i Norge også. Internett og sosiale mediaer blir mye brukt for å spre informasjon, og vi jobber via bloggen med å nå ut til så mange interesserte som mulig. Vi vil hjelpe folk å komme i kontakt med CrossFit som treningsform, men også kunne oppleve “the community feeling”. For å les mer om nordmenn i CrossFit Games, les posten under!
 
Mye skjedde i 2011 og Bergen fikk sitt 3. senter (CrossFit Senteret), Kristiansand fikk sitt første senter og Norge fikk sin første militær affiliate, CrossFit Rygge!

Crossfit Affiliates (sentre) og andre grupper i Norge

Det er pr. i dag (November 2013) 34 affiliate i Norge. Det var 19 affiliates i Mai 2013 og kun 13 stk oktober 2012(!!). Listen under er i kronologisk rekkefølge ettersom affiliatene ble registrert, for de som har navn som ikke nødvendigvis plasserer boksen sin i en by har vi skrevet byen i parantes. Klikk på linkene for mer informasjon om hvert av sentrene!
 
Crossfit Bodø
Black Box Gym Crossfit (Oslo)
CrossFit Centrum (Sandnes)
CrossFit Oslo
CrossFit Bergen
CrossFit Bryggen (tidligere “This is CrossFit”, er i Bergen)
CrossFit Kristiansand
CrossFit Rygge aka “No Comfort Gym”(militær affiliate)
CrossFit Senteret Åsane (Bergen)
CrossFit Centrum, Bryne
CrossFit Trondheim
CrossFit Follo
CrossFit Langevåg
CrossFit Haugesund
CrossFit Midgard (Kongsvinger)
CrossFit Bislett
CrossFit Lillehammer
CrossFit Tromsø
CrossFit Sarpsborg
CrossFit Radix (Kristiansand)
CrossFit Aker Brygge
CrossFit Yggdrasil

CrossFit Norheim
CrossFit Drammen
CrossFit Tønsberg
CrossFit Farmand (Tønsberg)
CrossFit Horten
CrossFit Hokksund
CrossFit Moss
CrossFit Maxpuls (Trondheim)
CrossFit Ørskog
Stord CrossFit
CrossFit Asker
CrossFit Sandefjord
CrossFit Heiane
CrossFit Ålesund
Pulssenteret CrossFit (Ålesund)

 
For å finne hvor boksene er i Norge eller utland, sjekk ut: map.crossfit.com

CrossFit startet jo i en garasje, og det finnes nok et stort antall rundt om i landet som trener CF i garasjen/ kjelleren, ute eller på det vanlige treningssenteret. Noen av disse personene har funnet hverandre og dannet større grupper uten å enda fått tatt steget å få dannet en egen “box” eller affiliate. Her vil vi prøve å samle litt informasjon om noen av disse gruppene:
 
CrossFit Bergen (Foreldet informasjon, kun for “historie”)
CrossFit Trondheim (Foreldet informasjon, kun for “historie”)
 

CrossFit i norske media

Under følger linker til det første vi så av CrossFit i Norske medier. Etterhvert som CF har eksplodert har det blitt umulig å holde kontrollen på CF i media, men det må jo være en god ting!
Dagens Næringsliv, Dette er ikke for pyser, 29. Juli 2010
iForm.no, Crossfit- Routine is the enemy!, 3. Juni 2010
[MAG] #2 2010, Ny treningstrend: CrossFit. Machotrening for tøffe jenter, Februar 2010
Mat og Helse, CrossFit – ikke bare for marinejegere, 24. November 2009
Lokalavisen.no (Lokalavisen Groruddalen), Nå kan du trene “crossfit” på Furuset, 12. August 2009
ab24.no (AvisaBodø), Man vet aldri hva som kommer, 19. August 2008
iform.nu, CROSSFIT – få ny kropp på rekordtid, uvisst (litt rar denne “artikkelen”)
 

Trener du CrossFit alene eller i en gruppe, har du en CF-blog?
Send oss en e-post på post@unbroken.no
 
[Denne siden ble sist oppdatert 12. november 2013]