9 uker med markløft

Da er jeg ferdig med markløftprogrammet for denne gangen! Det har vært tungt, men samtidig kjekt – det er slik vi vil ha det? Jeg har uten tvil blitt sterkere og fått jobbet inn en bedre teknikk, men (som vanlig) er jeg en “hardgainer” når det kommer til 1 RM og den er ikke der hvor jeg vil ha den enda.. Klikk inn for å lese mer om programmet og hvordan det gikk.
 

Meg & markløften for ca 1 år siden, max effort på 165 kg –> 7 reps. Hadde grust det i dag!

 
Flere har lurt på hva slags markløftprogram jeg har kjørt denne gangen, og det tok litt tid før jeg bestemte meg for hva jeg skulle kjøre. Etter regionals var jeg bestemt, jeg måtte forbedre markløften igjen. Det er mitt svakeste løft (relativt sett mot de andre) så da burde jeg jo fokusere her dersom målet er “broad and inclusive fitness” – som det jo er 😉
 
kJeg har tidligere kjørt flere runder med Wendler 5/3/1 med gode resultater, jeg har også kjørt et mark-program laget til meg av Ian. De har alle gitt resultater, men jeg var giret på å prøve noe nytt. Hvorfor? Jo, for det første ville jeg ha noe som gikk spesifikt på markløft og så er det alltid motiverende å gjøre ting man ikke før har gjort. Etter leting og lesing bestemte jeg meg for å teste Coan/Phillipi 10 week Deadlift Routine (les mer her eller på et av utallige forum ved å google det). Programmet virket solid, spennende og veldig mange har rapportert gode resultater. Det at et programt virker spennende/interessant mener jeg kanskje er DET viktigste, og grunnen er ganske enkel: Da vil du utføre det! Rett å slett. Min erfaring er at de fleste program funker så lenge man holder seg til det, gir 100% og har lyst å fullføre det. Følger man ikke et program, nei så vil det programmet heller ikke gi resultat.
 

Uke 8 av programmet, den siste fulle uken før tampering siste 2 uker.
 
Jeg startet programmet sammen med Christer-André. Vi endret nedtrekk til Supinated C2B pull-ups ettersom vi ikke har noen nedtrekkmaskin.. eller følgte vi programmet som det står. Min maks var 190 kg og Larsen var på 160 kg – dette var begge realtivt gamle PR’er. I uke 2 av programmet var vi å besøkte Oslo Strykeløfterklubb hvor vi hadde et lite kurs i teknikk på styrkeløftene (bøy, mark og benk). Her fikk vi terpet på teknikken og prøvd oss på maksløft. Det ble ny PR på begge to i markløft på hhv 192.5 kg (ikke så fin rygg) og 170 kg (fin rygg). Målet for programmet var da for meg å komme meg over 200 med god teknikk og fin rygg, og Larsen opp over 180 kg.
 
Forrige mandag løftet jeg 195 kg for 2 reps, men igjen med en rygg jeg ikke var komfortabel med når jeg så filmen i etterkant. Det er litt vanskelig å kjenne når man utfører løftet, men film lyver ikke.. Det er riktig nok ingen Diesel Weasel eller Samantha Briggs, men selv om andre er mye verre er ikke det en god unskyldning til selv å fire på kravene.
 

Diesel Weasel i aksjon.
 
Jeg bestemte meg derfor for å gjøre som de gjør på CrossFit Kids HQ, nemmelig si at en PR må være “perfect” før man får skrive den opp på tavla. Så i går skulle programmet ha meg til å løfte 200 kg for 1 rep. Jeg jobbet meg oppover og kom til 190 kg. Det føltes ganske lett, og videoen så OK ut. Ikke perfekt, men ryggen er rett og dette kan jeg stå for. Så jeg hev på 10 kg ekstra og prøvde meg på 200…. det gikk opp fra bakken 5-10 cm, men så kjente jeg at dette ikke var rett så jeg slapp. Christer-André som så på sa det var det rette å gjøre. Altså, ingen 200 kg denne gangen heller.
 

190 kg for 1 rep.
 
Meeeen! Jeg har blitt MYE sterkere, spesielt på 3 RM, 5 RM osv. 160 og 170 kg er nå “lett” så det er ikke tvil hos meg om at programmet har vært verdt 10 tunge manger. 1 RM i DL er min nemesis, og slik vil det kanskje være en liten stund til! Men 200 skal opp fra bakken med en rett rygg før vi går inn i 2013, DET er det ingen tvil om!
 
Til slutt skal jeg også nevne at Christer-André drog opp 180 kg for 1 rep i går (10 kg PR fra når vi var på OSK, og 20 kg PR fra før programmet!) – han går også for maksløft neste mandag. Good luck!

Om Christer

Christer Idland er utdannet Siviningeniør ved NTNU i Trondheim og har drevet med CrossFit siden sommeren 2008. Konkurranseinnstinktet har alltid vært på plass, og Christer har blitt beste nordmann i CrossFit Open (Sectionals) og Regionals både i 2010, 2011, 2012 og 2013. Les mer om Christers satsning her..